fbpx
9.4 C
Бэлць
vineri, aprilie 26, 2024

/VIDEO/ Rudele și sătenii lui Eugen Mamot îl deplâng. Vestea că acesta a murit i-a luat prin surprindere

Citește și:

Locuitorii din satul Clococenii Vechi, raionul Gloden, prietenii și rudele îl deplâng pe Eugen Mamot, cel care le-a dus faima în întreg spațiul românesc. Casa omului de creație e mai tristă ca niciodată, cu oală pe acoperiș, geamuri din lemn și gardul din ștachete pe care la făcut chiar el. Când a plecat din sat, a promis că va reveni mereu acolo unde a copilărit.

Vestea tristă despre decesul compozitorului i-a luat prin surprindere pe cei dragi.  

Alexandra Mamot, sora lui Eugen Mamot: „Nu am mamă, nu am tată, iată fratele a murit, am rămas a nimănui. Un frate am avut și cel mai bun, el așa ținea la mine, că el să putut îmi dădea viața lui să trăiesc, așa bun frate am avut.”

Sanda, așa cum era dezmierdată de fratele ei, are acum 86 de ani. Femeia își amintește cu greu despre copilărie, pentru că nu au fost timpuri ușoare.  

„Ne jucam aici pe iarbă, așterneam un ogheal, ori ceva și ne jucam. Ei, am trăit și noi greu, dacă tata a murit și noi am rămas toți mărunței cu mama. Ne părea bine, că din sat de la noi el era cel învățat, el la Lia-Ciocârlia a lucrat și a fost la noi. Și apoi au venit la mine, i-au alinat pe toți pe iarbă aici și a tras o cântare s-a împlut mahalaua toată la gard toți se uitau.”

Colegii de școală ai regretatului Eugen Mamot povestesc că erau șapte elevi în clasă, în viață au mai rămas doar trei.

Serafim Rusnac: „Noi într-o mahala am crescut, am dormit pe cuptor cum era moda pe timpuri. Clasa a zecea am terminat-o împreună. Era tortoșel, nu tare năntuț, pe urmă s-a întins. Noi când am auzit, am… cum așa. El în fiecare lună îmi suna, unde era, din România, de la Chișinău, îmi suna, stăteam de vorbă prin telefon, odată în lună era lege. În ultima lună, în mai, nu m-a sunat, cred că el nu se simțea bine.”

„Lidia Pascariuc: „Eu am învățat șapte clase, nu m-am dus mai departe, că aveam mamă de a doua, greu și nu chiar învățam bine, aritmetica slab și nu m-am dus, dar el s-a dus la Chișinău cu verișorul meu. Nu ne băteam, ei când se inerva, te mai pișca așa-i la școală. Ei, Dumnezeu să îl ierte că spre bătrânețe e așa. A avut o boală și s-a dus.” 

Dirijorul și compozitorul Eugen Mamot a decedat pe 5 iunie la București. În cele aproape șase decenii de activitate, acesta a semnat peste 300 de creații vocal-simfonice, a elaborat mai multe manuale de muzică și scenarii de film. Pentru munca pe tărâmul artelor, i-au fost conferite titlurile onorifice de „Maestru Emerit al Artelor”, „Artist al Poporului”, și a fost decorat cu Medalia „Eminent al Culturii” din RSSM și ordinul „Gloria Muncii”. Mâine Eugen Mamot va fi adus la Chișinău unde prietenii și toți cei care l-au cunoscut își vor putea lua răma bun de la el.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ În mai multe localități din raionul Soroca a plouat cu grindină. Unele grădini au fost inundate  

A plouat cu grindină aseară în nordul țării. În jur de 15 minute, grindina a bătut în localitatea Cureșnița...

Tragedie în capitală. Un copil de 8 ani s-ar fi sinucis prin împușcare

Aseară, în jurul orei 22:30, polițiștii de la Ciocana au fost sesizați de părinții unui copil despre faptul că...
  sursa: cursbnm.md