/VIDEO/ S-au întrecut în bucate alese și dans. A treia ediție a „Festivalului Cașului” a adunat sute de producători autohtoni și oameni de cultură

Zeci de crescători de oi, artiști, meșteri populari, dar și mai multe ansambluri etnofolclorice din toată țara și-au dat întâlnire astăzi pe malul Prutului, în satul Cobani. Una dintre cele mai vechi îndeletniciri a poporului nostru, oieritul, a fost pusă în valoare la „Festivalul Cașului”, unde muzica și voia bună au stat în capul mesei.

Vedeta sărbătorii, în cinstea căreia a fost organizat festivalul a fost cașul.

EMILIA SEUL, producătoare de caș: „Avem produs din caș de oi, urdă de oi, caș cu mărar. Toate sunt făcute de noi. Locuim la Glodeni, avem animalele noastre, ferma noastră, mulgem totul automat. Suntem înregistrați.”

Peste 20 de meșteri populari și producători din întreaga țară au venit la eveniment pentru a-și prezenta produsele. Iar primăriile din localități s-au întrecut cu cele mai alese bucate.

RUSLAN COVALCIUC, s. Petrunea, rnl. Glodeni: „Fac totul cu mâinuțele mele, afumăm cu mirodenii, cu lemn de cireș, de păr, de prune. Totul este făcut cu propriile mânuțe. Am adus ceva nou, ca să se vadă că putem face ceva și aici în Moldova.”

„Plăcinta tradițională, rulada, babele, găina împlută, cașcaval desigur,  legume, bătute, mai sunt și pârjoale.”

Evenimentul a fost organizat de Consiliul raional Glodeni împreună cu primăria satului Cobani și cu ajutorul financiar al mai multor agenți economici.

ION COJOCARI, președintele raionului Glodeni: „Suntem la Cobani, la cea de-a treia ediție a Festivalului Cașului. Ideea a luat naștere în 2019 și ne-am pus mai multe scopuri, organizând un astfel de eveniment cultural-artistic. Aducem oamenii la vechile tradiții, la vatră, promovăm producătorii autohtoni și obiceiurile și tradițiile noastre.”

ION PLUTA, primar s.Cobani: „Este important atât pentru mine, cât și pentru populație să păstrăm tradițiile moldovenești. Sunt foarte mulți invitați de la oraș, care poate chiar nu cunosc ce este oaia. Așa vin se distreză și văd multe lucruri.”

Invitații speciali au fost ansamblul etnofolcloric „Ștefan Vodă” și Adriana Ochișanu.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *