/VIDEO/ „Sănătatea copiilor este primordială”. În unele școli din nord încă se mai respectă regulile de prevenire a COVID-19

Chiar dacă măsurile anterioare obligatorii pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus au rămas la nivel de recomandare, unele școli din nordul țării încă le mai respectă. Potrivit managerilor instituțiilor de învățământ, sănătatea copiilor este prioritară, mai ales că elevii s-au obișnuit deja cu o parte din aceste măsuri.

Directoarea Liceului Teoretic „Ion Creangă” din orașul Fălești, Aliona Lungu, povestește că majoritatea măsurilor de prevenire mai sunt respectate, ținând cont că Ministerul Sănătății împreună cu cel al Educației au elaborat un plan pe care ar trebui să îl respecte toate instituțiile din țară.

„Continuăm să respectăm un grafic special privind aerisirea claselor, coridoarelor, inclusiv dezinfectarea. Toate clasele sunt asigurate cu dezinfectanți. În fiecare dimineață continuăm să facem termometria, chiar dacă au fost excluse aceste momente și dezinfectarea mâinilor, la intrarea în liceu. Cum ați văzut, este dezinfectantul la intrare, iar copiii s-au obișnuit cu acest proces.”

Cu toate că practic toți angajații sunt vaccinați, în cazul unei viroze, atât elevii, cât și profesorii sunt îndemnați să poarte masca de protecție, pentru a evita infectarea colegilor.

„Recomandăm copiilor care au suspecție la vreo viroză sau oricare altă problemă de sănătate să poarte pentru moment masca. De aceea, le recomandăm și angajaților din instituție. Suntem vaccinați. Din 40 de cadre didactice doar 2 persoane nu s-au vaccinat pentru că au interdicția medicului, în rest, personalul auxiliar este vaccinat 100%.”

Și la Liceul Teoretic „Vasile Coroban” din orașul Glodeni, măsurile anti-COVID-19 încă stau în capul mesei. Directoarea instituției, Liliana Leucă, povestește că în continuare fiecare elev stă câte unul în bancă, iar dezinfectarea sălilor de clasă se realizează la fiecare 45 de minute.

„Chiar dacă restricțiile au fost scoase, noi continuăm să dezinfectăm sălile de clasă, să dezinfectăm coridoarele, copiii se spală pe mâini la începutul și sfârșitul fiecărei ore, iar în fiecare sală de clasă este dezinfectantul. 90% din cadrele didactice sunt vaccinate.”

Specialiștii recomandă și în continuare ca aceste măsuri să fie respectate, întrucât COVID-19 nu a dispărut, chiar dacă restricțiile au fost anulate.

Elena Tureac, specialist în cadrul CSP Bălți: „Nu putem spune că virusul a dispărut pentru totdeauna. În fiecare zi se atestă noi cazuri și în rândul copiilor, și printre maturi. Avem și forme grave de boală. Comisia pentru Situații Excepționale recomandă purtarea măștilor în spații închise. Igiena mâinilor este obligatorie, igiena personală. Respectarea acestor deprinderi ne poate ajuta să încheiem pandemia de COVID-19.”

Datorită precauției și respectării acestor măsuri și recomandări, ultimele cazuri de COVID-19 în Liceul „Ion Creangă” din oraşul Făleşti şi Liceul „Vasile Coroban” din oraşul Glodeni au fost înregistrate tocmai în iarnă.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *