fbpx
10.6 C
Бэлць
vineri, aprilie 26, 2024

/VIDEO/ Săptămână Globală de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile

Citește și:

71% din totalul deceselor globale sunt cauzate de bolile netransmisibile (BNT). Republica Moldova se atribuie la țările cu cea mai înaltă rată a mortalității generale din regiunea europeană, cu o rată a deceselor de 87%. Potrivit medicilor maladiile cardiovasculare, cancerul, bolile respiratorii cronice și diabetul zaharat sunt determinate în principal de cinci factori de risc modificabili – consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică, consumul dăunător de alcool și poluarea aerului.   

În anul 2020, în structura cazurilor de decese înregistrate prevalează BNT, în special bolile aparatului circulator (56,5%), tumorile (14,8%), bolile cronice ale aparatului digestiv (7,7%), bolile cronice ale aparatului respirator (4,0%), diabetul zaharat (1,2%) și alte cauze (6,3%).

 Peste 95% din persoanele decedate din cauza COVID-19 sufereau de o boală cronică.

„Ziua de azi ne impune la tot pasul să vorbim despre vaccinare, despre respectarea regimului de a spăla corect mâinile, de a purta corect o mască, de a păstra distanța socială. Ca să ajungă comunitatea să influențeze maladiile netransmisibile, în primul rând, trebuie să supraviețuiască, trecând peste această ciumă”, a spus medicul Victor Golupciuc.

Tutunul, alcoolul, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică, dar și aerul poluat duc la apariția bolilor netransmisibile.

„Limitarea sării de bucătărie are o importanță majoră în afecțiunile cardiovasculare. Fiecare dintre noi, dacă s-ar limita la sarea care se conține în pâine sau în alte făinoase pe care noi le consumăm zi de zi, ar fi de ajuns pentru norma fiziologică de până la 4 – 5 g pe zi”, a declarat medicul.

Pentru a preveni îmbolnăvirile, medicii de îndeamnă să folosim cât mai multe fructe și legume pe care le avem noi în Republica Moldova.

„Se vorbește mult despre ambrozie, se vorbește mult, dar nu se face nimic.  Haideți fiecare dintre noi să smulgem câte 10 sau 20 de plante și ne vom curăța orașul. Sunt foarte mulți pacienți cu renite neclare, cu stări febrile neclare, afecțiuni provocate de ambrozie, care pot duce chiar și până la asm bronșic”, a spus Golupciuc Victor.

Anual, săptămâna Globală de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile (BNT) este marcată în perioada 6-12 septembrie, inițiativa fiind lansată pentru prima dată în anul 2018.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Rusia acuză Statele Unite că „sunt direct implicate” în războiul din Ucraina. Ce a stârnit furia Kremlinului

Kremlinul susţine că livrarea de rachete americane ATACMS Ucrainei nu va schimba nimic în desfășurarea războiului, după ce Washingtonul...

Ministerul Muncii și Protecției Sociale: 10 mai va fi zi lucrătoare

Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări legate de regimul de muncă în ziua de 10 mai, în...
  sursa: cursbnm.md