/VIDEO/ Săptămâna patimilor este despre curățenie. În sate se face curat și în gospodării și în suflet

De Paști nu ne curățim doar sufletele ci și ogrăzile. Gospodarii și gospodinele din nordul țări își lustruiesc casa mare și curțile pentru sărbătorile care vin. Totodată, oamenii se grăbesc în aceste zile ca să reușească să pună totul în pământ. Așa că, cât bărbații sunt cu săpile în grădină, femeile scot zestrea la soare.

La ai săi 63 de ani, Galina Ghilescu păstrează cu sfințenie zestrea primită de la mama și bunica sa. În fiecare an de Paști, femeia respectă același ritual. Are grijă să scoată covoarele, lăicerele și pernele moștenite afară la sorit.

GALINA GHILESCU, locuitioare s. Pelinia: „Le scot, le scutur să nu între molia în ele. Le țin puțin la soare, le împrospătez. Iată anume acum în apropierea Paștelui, când soarele nu e așa de mare le scoatem afară pentru aerisire. După le ducem înapoi, dar mai întâi le mai batem de parf”.

Acest bărbat spune ca Paștele este despre Înviere. Învierea lui Hristos și a naturii, de aceea el a decis să sădească mai mulți pomi la intrarea în localitatea unde trăiești, ca aceasta să fie mereu verde și frumoasă.

„Vreau să fac așa o frumusețe. Tot ce e frumos, adică Yucca, tuie, în mare parte tot ce e permanent verde, ca să fie frumos și iarna și vara. Pe fonul zăpezii sau vara pe pământ negru, va arăta foarte bine”.

Cel mai important pentru cei din sate e să aibă grădinile semănate și curate, așa că până de Paști, oamenii se grăbesc să termine lucrările de-afară.

„Merg, dar mare dispoziție nu avem. Sănătatea nu ne permite, copiii sunt plecați peste hotare și îi așteptăm. Prin drum facem mai întâi, că apoi este de pregătit bucatele pentru masă”.

„În toiul lucrărilor, iată am început pe afară, trebuie deja prin casă, grădină. Principal e să punem totul în grădină să fie pus până la Paște, celelalte, așa”.

„Iată am început cu curățenia, începem cu grădina, mai tăiem din buruieni, că deja sâmbătă ne vom ocupa cu mâncarea. Cu asta începem și cu asta terminăm, noi mai greu punem că suntem mai bătrâni”.

Nici în acest an moldoveni nu au renunțat la datul cu var și cu vopsea. De sărbători, oamenii își doresc ca totul să fie nou și curat.

„De la ce, da de la ce e mai important, de la curățenie. Dăm cu vopsea, una alta, ne pregătim ca toată lumea. Cum se pregătesc toți, așa mă pregătesc și eu.  Mai întâi pe afară și apoi prin interior și apoi pe-afară, deși prin casă noi am făcut demult”.

Învierea Domnului va fi sărbătorită anul acesta pe 24 aprilie. Iar începând cu Duminica Floriilor și până în sâmbăta dinainte de Paște, creștinii marchează Săptămâna Patimilor. Sunt zilele care preced Învierea lui Iisus și reprezintă o perioadă de smerenie și curățare spirituală înainte de cea mai mare sărbătoare a creștinătății.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *