/VIDEO/ Scandal între preoții Mitropoliei Moldovei și ai Mitropoliei Basarabiei la Bălți | TELEVIZIUNEA NORDULUI

/VIDEO/ Scandal între preoții Mitropoliei Moldovei și ai Mitropoliei Basarabiei la Bălți

Preoții Mitropoliei Moldovei și ai Mitropoliei Basarabiei s-au certat ca la ușa cortului  la Bălți. Feţele bisericești nu au putut împărți slujba de pomenire a victimelor deportărilor staliniste, care era parte a unui program de comemorare a acestora.

Scandalul a început la primele ore ale dimineții la Monumentul Victimelor Represiilor Regimului Comunist din apropierea gării feroviare din Bălți. Mitropolia Basarabiei urma sa oficieze o slujbă de pomenire la ora 7.30 până la 9.00, iar preoții Mitropoliei Moldovei la ora 9.00 până la ora 11.00. Ambele evenimente au fost autorizate de autorități. Scandalul a început după ce preoții Episcopiei de Bălți au venit mai devreme pentru a se pregăti de serviciul divin, iar clericii din Mitropolia Basarabiei oficiau deja o slujba de pomenire.

Astăzi se împlinesc 70 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia. Istoricii estimează că, în cadrul operațiunii din iulie 1949, denumită conspirativ «IUG», adică «SUD», a avut loc cel mai mare val de deportări de la noi. Datele oficiale arată că peste 35 de mii de moldoveni au fost duși în Siberia.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *