fbpx
9.2 C
Бэлць
vineri, aprilie 26, 2024

/VIDEO/ Și în decembrie se numără bobocii. La Sîngerei au fost făcute totalurile proiectului Bugetare Participativă

Citește și:

La sfârșitul lui decembrie, autoritățile din orașul Sîngerei au adunat roadele proiectului Bugetarea Participativă, în cadrul evenimentului Gala Inițiativelor . De-a lungul ultimului an, locuitorii acestui oraș au propus mai multe proiecte care țin de îmbunătățirea localității. Grație implicării active a oamenilor, șase inițiative au fost implementate cu succes, acestea țin de amenajarea terenurilor de joacă pentru copii, amenajarea spațiilor recreative, dar și instalarea camerelor de luat vederi.

RODICA FRECAUȚANU, director executiv CAROMA Nord: „Cu certitudine, pentru noi, Caroma Nord, a fost un an bogat. Suntem împliniți pentru că am ajuns la final. Vorbim despre acele inițiative ale cetățenilor, au venit pentru a ajuta primăria să fie mai transparentă, pentru a arăta că le pasă de ceea ce se întâmplă în oraș, pentru a vorbi de comun acord despre acele probleme și necesități.”

Expertul Vasile Grama, cel care a ghidat echipa proiectului în implementarea acestor inițiative, a spus că cel mai important aspect în obținerea rezultatelor frumoase este conlucrarea deschisă dintre autoritățile locale și oameni.

VASILE GRAMA, expert: „Partea bună este că din cinci orașe selectate, trei au implementat acest proiect. Procesul a fost unul de durată, acesta a implicat două aspecte importante: dorința cetățenilor, dar și dorința autorității publice locale. Oamenii au dreptul să cunoască cum se cheltuiesc banii din bugetul public, mai mult, li se oferă oportunitatea, dreptul de a decide cum sunt fie cheltuită o părticică din bugetul public, prin proiecte. Cel mai bine cunosc oamenii care este problema lor.”

Aceasta a fost prima dată când locuitorii orașului Sîngerei au reușit să decidă unde trebuie să meargă banii din bugetul local.

RADU MARANDIUC, secretarul cualiției locale a implementării acestui proiect: „Este o inițiativă în premieră lansată în Sîngerei și probabil că trebuie cizelată această inițiativă. Am fost plăcut surprins de receptivitatea primăriei, a administratorilor și a grupului de inițiativă creat pe parcurs. Implicarea cetățenilor este un proces foarte îndelungat, trebuie să dai dovadă de perseverență.”

În orașul Sîngerei au fost implementate 6 proiecte, chiar dacă inițial era vorba doar despre cinci. Pentru fiecare dintre ele au fost alocați 20 de mii de lei.

ARCADIE COVALIOV, primar de Sîngerei: „Este vorba despre banii publici, atunci când cetățeanul este implicat în implementarea diferitor proiecte spre îmbunătățirea calității vieții în orașul Sîngerei. Și în acest an vom veni în fața consilierilor cu propunerea că să nu ne limităm doar la 100 de mii de lei, dar chiar 200 de mii de lei. Să anunțăm un concurs pentru alte 10 idei, câte 20 de mii. Oamenii sunt în centrul atenției și simt că participă în realizarea și în implementarea diferitor inițiative din bugetul public.”

ANDREI CUCOȘ, vice primar de Sîngerei: „Primăria se uită mereu pozitiv la tot ce vine din partea cetățenilor. Mereu răspundem la  întrebările cetățenilor, la dorințele lor, iar proiectul dat, Bugetarea Participativă, a fost foarte bine venit în primărie. Lumea a văzut că primăria este receptivă.”

În regiunea de nord a Republicii Moldova, proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” – „Bugetul meu” a fost implementat în orașele Sîngerei, Florești, Drochia, Rîșcani și municipiul Bălți.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cererea de revizuire a tarifului la gaz, pe masa ANRE. Ce reducere propune Moldovagaz

MoldovaGaz a depus, pe 26 aprilie, o adresare la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind revizuirea tariful...

Operațiune comună Republica Moldova și România: O însușire istorică a 75,11% din patrimoniul deținut în cadrul SA ”Mioara” din mun. Bălți

Operațiune comună a ofițerilor CNA și ofițerilor din România a fost desfășurată dintr-un dosar de spălare de bani, rezultat...
  sursa: cursbnm.md