/VIDEO/ Spitalul Clinic Bălți va fi reconectat la rețelele termice ale CET-Nord. Administratorii mai multor imobile îi urmează exemplul

Spitalul Clinic Bălți va fi reconectat la sistemul centralizat de încălzire din oraș. Principalul beneficiu este că instituția medico-sanitară va avea căldură și apă caldă menajeră pe tot parcursul anului. În plus, sumele din facturi ar trebui să scadă considerabil.

Lucrările de branșare au demarat la începutul lunii august a anului curent. Potrivit reprezentanților CET-Nord, până la mijlocul lunii octombrie instituția medico-sanitară va fi conectată la rețea.

Marian Brînza, director general interimar: „La situația actuală noi restabilim traseul existent, îl izolăm, facem încercările hidraulice, pentru ca să oferim posibilitatea în sezonul curent să fie alimentat centralizat spitalul cu energie termică. Pentru anul viitor este un proiect finanțat din surse externe. În urma acestor reconectări are loc utilizarea eficientă a combustibilului primar, gazele naturale. Randamentul utilizării gazelor naturale cel mai eficient este de al arde în cogenerare, pentru a produce și energie termică și concomitent energie electrică.”

Timp de peste 20 de ani, Spitalul Clinic Bălți a primit energie termică de la propria cazangerie. Făcând niște calcule, administrația instituției a decis că reconectarea la sistemul centralizat de încălzire este mai rentabilă. Schimbarea furnizorului îi va permite să optimizeze cheltuielile, în special în perioada rece a anului.

MIHAELA PETROV, purtător de cuvânt SC Bălți: „Bazându-ne pe experiența din anul 2021, cu centrul COVID, unde a fost la punctul termic individual, administrația Spitalului Clinic Bălți a decis semnarea unui nou contract pentru blocul central, deoarece, primordial, pentru  pentru  instituția medicală este pacientul și confortul acestuia și avem mari așteptări de la acest proiect.”

Pentru că Centrul Național de Transfuzie a Sângelui din Bălți are o cazangerie veche, cu termenul de exploatare expirat, în curând și acesta va fi reconectat la rețeaua centralizată.

VIORICA DOLINȚĂ, vice director Centrul Național de Transfuzie a Sângelui: „Din anii 2000 încoace ne-am încălzit datorită cazangeriei noastre. Acordarea serviciilor medicale donatorilor de sânge, cât și producerea preparatelor din sânge, necesită anumite condiții optime și anume asigurarea regimului de temperatură este una din veriga principală. Sperăm și în continuare și avem mari așteptări că va fi la fel de bine, o să avem condițiile optime atât pentru donatori și n-o să avem plângeri din partea donatorilor, cât și pentru producerea preparatelor sanguine.”

Directorul general al Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac, susține că tariful la agentul termic livrat de CET-uri va scădea pe măsură ce tot mai mulți consumatori  vor opta pentru încălzirea centralizată.

EUGENIU COZONAC, Director General Agenția Proprietății Publice: „Guvernul are ca prioritate eficientizarea sectorului energetic în contextul crizei energetice. Dorim ca tariful să meargă în jos, dar putem s-o facem atunci când mai multe blocuri locative, instituții de stat, întreprinderi se conectează la sistemul centralizat de aprovizionare cu energie termică. Ne dorim ca fiecare utilizator a acestei energii termice să înțeleagă că există un beneficiu real la reducerea costurilor. Avem oportunitatea de a oferi agentul termic la apartament, la blocuri mai eficient decât a fost acum 20-30 de ani.”

Până în prezent, administratorii altor 28 de instituții publice, spații comerciale și blocuri locative au depus cereri de conectare la rețelele CET-Nord.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.