/VIDEO/ Start Festivalul „Bunica și Bunelul Fest” 2022! La ce probe trebuie să participe seniorii din nordul țării, în acest an

Astăzi se dă startul celei de-a cincea ediție a festivalului „Bunica și Bunelul Fest” – 2022. Astfel toți seniorii din nordul țării, în perioada 12-17 septembrie vor participa online la diverse probe, pe care le-au pregătit organizatorii, iar pe 18 septembrie, 10:00 în parcul central din orașul Fălești va avea loc finalul festivalului.

Pe pagina de facebook a festivalului, seniorii participă la o serie de probe care se desfășoară online.

Una din activități este expoziția de bucate. Anul acesta cerințele principale sunt ca bucatele să fie preparate exclusiv la cuptor și să fie pregătite împreună cu nepoțeii pentru a-i învăța și a le transmite secretul gustului bucatelor tradiționale.

Următoarea probă este „Fir cu fir se țese dorul”, care include o expoziție de poze și/sau video, în care participanții vor prezenta cele mai reușite și vechi exponate, descriind istoria acestuia, semnificația ornamentelor, a culorilor alese, tehnicile de țesut, durata executării lucrării și vârsta covorului.

Inovația din acest an este proba „Legenda satului meu”, în care seniorii pasionați de istorie, legende și mituri vor avea oportunitatea de a prezenta cele mai interesante, miraculoase și neștiute, pentru publicul larg, aspecte alte localităților din care provin. Prezentarea istoriilor vor fi organizate în parteneriat cu biblioteca, arhiva satului, muzeul satului, vârstnici din localitate care au păstrate dovezi, documente, poze vechi, cărți care vor sta la bază pentru pregătirea și înregistrarea video-ului de prezentare a legendei localității.

Ghidați de un fotograf profesionist, participanții la proba „Frumusețea vârstei de argint” au avut ocazia să participe la webinar-ul organizat special pentru ei, unde au descoperit secretele unei fotografii reușite, folosind telefonul mobil. Pornind de la cunoștințele teoretice pe care le vor acumula, seniorii vor avea ocazia să exerseze pe viu tehnicile pentru a realiza cele mai frumoase și neobișnuite chipuri ale vârstnicilor din localitatea din care fac parte

Pentru a menține viu spiritul competiției printre seniori, Festivalul va include în programul său și două concursuri: „Buneii dansează modern” și „Miss Bunica & Mister Bunelul Fest”. Rolul decisiv pentru desemnarea câștigătorilor îl va avea publicul care va trebui să acceseze pagina de Facebook „Bunica & Bunelul Fest” și să voteze pentru participanții îndrăgiți. În această ediție, însă, condiția este ca seniorii să prezinte un dans modern, astfel ca vestimentația și coreografia să corespundă cântecului ales.

Iar la proba „Miss Bunica & Mister Bunelul Fest”, doritorii de a se înregistra în concurs vor trebuie să prezinte un video de 2 minute în care să se prezinte și să ne povestească despre activitățile de care sunt pasionați și cum promovează ei îmbătrânirea activă și sănătoasă în comunitățile din care fac parte.

Pe lângă asta, în cele șase zile de festival, bătrânii pot urmări patru înregistrări video, în  care experți în domeniile insomnie, artroză, boli oncologice, sistemul nervos, scleroza și anemie vor veni cu recomandări privind menținerea sănătății la vârsta a treia.

„Bunica & Bunelul Fest 2022” va culmina cu un eveniment de amploare în orașul Fălești pe data de 18 septembrie care va include muzică, dansuri, activități pe zone, ateliere de creație.

Ediția a V-a a festivalului „Bunica și Bunelul Fest” este organizată de către Consiliul Raional Fălești în parteneriat cu Asociația Obștească CASMEDRețeaua Națională a Seniorilor Activi din Moldova și Primăria or. Fălești. Cu sprijinul financiar al USAID Moldova și Schweizerisches Rotes Kreuz.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.