/VIDEO/ „Tata putea să mai trăiască”. Un bărbat din Rîșcani s-a stins pe patul de spital

„Neglijența și incompetența medicilor l-au băgat în mormânt”.  Asta spune familia unui bărbat din raionul Rîșcani, care a mers la spital pe picioarele lui, dar a fost adus acasă în sicriu. Bărbatul avea probleme de sănătate, însă aceastea urmau să fie rezolvate printr-o intervenție chirurgicală, programată pentru data de 5 septembrie 2022. Joi, însă, el a ajuns la spitalul din Rîșcani acuzând dureri în regiunea abdominală, iar vineri a decedat. Copiii lui Vergil Vrabie spun că, vor ca nimeni altcineva să nu mai tracă prin coșmaru pe care îl trăiesc ei.

VIRGILIA PRISACARU, fiica: „Ieri a decedat, cu o zi înainte a avut niște dureri acute și a solicitat ambulanța, a venit i-a pus niște spasmolitice, nu l-a luat imediat, peste câteva clipe iarăși a revenit ambulanța. L-a transportat la Rîșcani, acolo trebuia să fie pus un diagnostic correct, un zi, o examinare clinică, paraclinică, absolut tot. Cuvintele și spusele medicilor de acolo: „nu este cazul de a face uzi”, dar când? Atunci când o să moară? S-a solocitat sanaviația au spus că nu aveau încă ordin, l-au avut doar seara, el s-a internat la 10 dimineața.”

Fiica bărbatului spune medicii au stabilit o diagnoză greșită și l-au supus unor proceduri care în loc să-l ajute, i-au agravat starea de sănătare.

VIRGILIA PRISACARU, fiica: „Era deja netransportabil, de ce, fiindcă intoxicația acută, noi am întrebat medicii care este diagnosticul, „pancreonecroză, parez intestinal”, după care am înțeles de la expertiza medico-legală că nu a fost nici una și nici alta. Pancreasul bun, nu a fost parez intestinal, da, a fost o problem cu intestinal, care dacă acționau prompt, îi făceau o intervențoie chirurgicală, el trăia. El s-a dus pe picioare, nici nu s-a culcat, el și-a luat geanta în mână și s-a așezat în această ambulanță. Prima ce i-au făcut ei, i-au făcut clismă și spălături.”

Rudele răposatului spun că s-au decis să vorbească public despre acest lucru în speranța că se vor întreprinde măsuri pentru ca nimeni să nu mai treacă prin această durere.

VIRGILIA PRISACARU, fiica: „Mi-au ucis tatăl, nu este corect. El cu o zi înainte a fost în Chișinău, la volan, pe picioarele lui, s-a plimbat prin Chișinău și peste două zile să nu-l mai văd. Eu vreau să știe toată lumea, să fie corecți cu oamenii, să pună un diagnostic correct și să acționeze prompt, rapid și să salveze, fiindcă asta este tristețe la toți.”

Echipa TV Nord a solicitat o reacție și de la directorul Spitalului Raional Rîșcani.

NICOLAE URSU, șef Spitalul Raional Rîșcani: „Familia are dreptul la opinie și are dreptul, bineînțeles, să-și expună.”

Am încercat să aflăm de la locuitorii din Rîșcani părerea lor despre calitatea serviciilor medicale. Potrivit lor, medicina din țara noastră este la un nivel jos, iar de vină s-au face lipsa specialiștilor.

„La noi este bardac și în medicină și în țară. Totul se strică, peștele se strică de la cap. Dacă nu-i ordine în țară, dacă tata este bat, joacă șoarecii pe masa și copiii. Ce încredere, dacă eu nu au cu ce și nu înțeleg nimic. De ce se duce toată lumea din țară.”

„Să nu ai cunoscuți pe la farmacii, păți să mori.”

„Avețit încredere în medici? Desigur că am, dacă este vreo situație că cineva s-a îmbolnăvit, ei dau primul ajutor.”

Familia lui Virgil Vrabie a depus o plângere la poliție, cu solicitarea de a investiga acest caz.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.