fbpx
6.4 C
Бэлць
joi, aprilie 18, 2024

/VIDEO/ Timp de 30 de ani a luptat cu regimul separatist din stânga Nistrului. ION IOVCEV: „Conform legilor lor, în regiunea transnistreană nu pot fi școli cu predare în limba română”

Citește și:

În aceste vremuri tulburi, vă îndemnăm să aflați povestea lui Ion Iovcev, care timp de 30 de ani a luptat cu regimul separatist din stânga Nistrului din funcția de director al singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol. Pentru curajul de a promova limba română într-o școală din regiunea transnistreană, regimul l-a „răsplătit” cu amenințări, persecuții, intimidări și chiar a fost acuzat de contrabandă. Iovcev, însă, a luptat cu separatiștii, inclusiv până la CtEDO, scrie CuSens.md. 

Cu regret, autoritățile constituționale de la Chișinău nu i-au fost, de fiecare dată, sprijin. Anul trecut, fosta ministră a Educației, Lilia Pogolșa, l-a demis. Motivul: Un director de școală nu poate avea mai mult de 65 de ani. Acum, profesorul umblă prin instanțe să-și facă dreptate. Și dacă nu o va găsi, va merge din nou la CtEDO. De această dată – împotriva Republicii Moldova.

ION IOVCEV, ex-director, Liceul „Lucian Blaga”, TiraspolViața noastră care s-a transformat într-un fel de luptă fără ca să dorim noi. O luptă pentru a apăra interesele noastre, a apăra limba, a apăra demnitatea, a apăra dreptul copiilor la studii în limba română.

A devenit directorul Liceului „Lucian Blaga” în 1992, în timpul războiului de pe Nistru, care a consolidat regimul separatist de la Tiraspol. Instituția de învățământ este una dintre cele opt școli cu predare în limba română din regiunea controlată de separatiști și singura din orașul Tiraspol. Tot în 1994, autoritățile autoproclamate din regiunea transnistreană au interzis grafia latină în toate școlile din stânga Nistrului.

ION IOVCEV, ex-director, Liceul „Lucian Blaga”, Tiraspol: Conform legilor lor, în regiunea transnistreană nu pot fi școli cu predare în limba română, nu poate să fie alfabetul latin. Încercau să mă convingă cât de cât, dar după aceea au început presiuni. Să trec benevol la legislația lor, să trecem la grafia chirilică, la care eu am refuzat categoric să trec. Am fost chemat la așa-numitul minister al Educației și atunci mi s-a spus că „în această școală se educă viitorii ucigași ai copiilor noștri”, ai copiilor lor adică. 

TATIANA ANDRIEȘ, profesoară de limba română, Liceul „Lucian Blaga”, TiraspolCâte s-au încercat a ne face ca să distrugem instituția de învățământ, ca să o lichidăm singuri. Ei vroiau ca noi singuri s-o lichidăm și toate încercările lor au suferit eșec. Vreau să zic că școala noastră este unicul centru de spirit românesc aici, în Tiraspol. La moment avem 200 și ceva de copii, dar acești 200 și ceva de copii le provoacă chiar frică. 

Pentru că obediența față de regimul separatist nu era o opțiune pentru ei, au urmat amenințări și persecuții. Iar Liceul „Lucian Blaga” a fost câteva ori ținta vandalilor, în ultimii 30 de ani.

ION IOVCEV, ex-director, Liceul „Lucian Blaga”, Tiraspol: La început, pur și simplu, sunete la telefon și nu răspundeau. Ori primeam sunete că: „V-a rămas nu mult de trăit” ori „Unde-i directorul?”. Eu eram plecat la Chișinău și zice că: „Spuneți-i când se va întoarce, să se scufunde mai adânc în rahat, că dacă va ieși la suprafață, va muri într-o moarte foarte chinuitoare”. 

Intimidările și presiunile regimului se făceau simțite și la așa-zisa vamă transnistreană. Materialele didactice, salariile profesorilor sau orice alt sprijin de la Chișinău, nu treceau neobservate. De fapt, profesorii își primeau salariile doar dacă directorul reușea să treacă cu banii de controlul vameșilor transnistreni. Nu o dată a fost reținut, iar în 2014 – acuzat de contrabandă, de rând cu contabila și șoferul care-l însoțeau în acea zi.

ION IOVCEV, ex-director, Liceul „Lucian Blaga”, Tiraspol: A venit miliția transnistreană, au venit mascații, au venit cu [arme] automate. A venit armata, au venit de la Comisia Unificată de Control. Eram cel mai mare criminal acolo, cel mai mare contrabandist. Acuzații că aduceam valută străină, prin contrabandă, fără să declar. Cădeam sub articol și ani de pușcărie. Numai sub acțiunea presiunii internaționale și, în primul rând, a României, până la urmă, au fost nevoiți să întoarcă banii. 

Cazul a ajuns la CtEDO, care în 2019 le-a recunoscut încălcările dreptului la libertate și siguranță. Federația Rusă a fost obligată să plătească despăgubiri morale a câte 12.000 de euro celor trei angajați ai Liceului „Lucian Blaga”.

ALEXANDRU POSTICA, avocat, Promo-LEXS-a demonstrat că anume statul rus a deținut și deține controlul politic, militar și economic asupra administrației secesioniste din stânga Nistrului și, prin urmare, a admis ca agenții săi să comită aceste violări ale drepturilor omului în privința reclamanților. Federația Rusă găsește permanent pretexte și motive să nu execute aceste hotărâri.

În iunie 2021, Ion Iovcev a fost demis de autoritățile constituționale de la Chișinău din postul de director interimar al Liceului „Lucian Blaga”. Ordinul a fost semnat de ministra Educației de atunci, Lilia Pogolșa. Motivul concedierii: E legea, care spune că un director de școală nu poate avea mai mult de 65 de ani. Iovcev a dat în judecată Ministerul Educației și Cercetării, cerând să fie anulat ordinul.

Am telefonat-o pe Lilia Pogolșa pentru un comentariu. Ne-a răspuns la telefon, dar a închis imediat cum a auzit întrebările noastre.

TATIANA ANDRIEȘ, profesoară de limba română, Liceul „Lucian Blaga”, TiraspolȘtiți, eu foarte mult regret că acum, în iunie 2021, a fost destituit din funcție într-o formă atât de urâtă, chiar aș zice neomenească. Cu o săptămână până la asta i s-a înmânat o diplomă a ministerului pentru succese frumoase în activitatea sa și peste o săptămână, prin telefon, să fie domnul anunțat că nu mai este director. Vă imaginați așa ceva, după 30 de ani de activitate a domnului director? Dumneavoastră nici nu vă imaginați în ce condiții se activează aici, în Tiraspol. 

ION IOVCEV, ex-director, Liceul „Lucian Blaga”, Tiraspol: Știți, eu calific această demitere, în primul rând, ca o înjosire, ca o umilință, ca o batjocură. 

Timp de câteva săptămâni am încercat să obținem un interviu video și de la conducerea actuală a Ministerului Educației. Însă, fără rezultat. În lipsa unui răspuns din partea Ministerului Educației, am întrebat-o pe prim-ministra Natalia Gavrilița care este poziția Guvernului față de demiterea lui Ion Iovcev?

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministra Republicii MoldovaNoi regretăm această decizie. Îl cunosc personal pe domnul Iovcev. Nu cunosc detalii despre decizia propriu-zisă. Vă rog să contactăm cu Ministerul Educației și mă voi asigura că vă dau răspuns, inclusiv cu detaliile tehnice. 

Am primit, în scris, un răspuns evaziv din care nu este clară poziția ministerului față de ordinul de concediere a lui Iovcev.

ION IOVCEV, ex-director, Liceul „Lucian Blaga”, Tiraspol: Pe 23 iunie a avut loc întâlnirea grupurilor de experți în problemele educației la Tiraspol. Asta a fost ceea ce a dorit Tiraspolul, ceea ce a dorit Ignatiev, așa-numitul ministru de Externe și ai noștri, dacă pot să spun așa, ăștia din Chișinău, pe 23 iunie s-au dus cu tema pregătită și au spus: „Iovcev e eliberat”. Am depus la Judecătoria Centru… După toate, trebuie să am câștig de cauză. Și, dacă mergem mai departe, merg până la CtEDO. Acum se poate de mers, Republica Moldova să o dau la CtEDO. 

IVAN ȚURCAN, consultant principal, Biroul Politici de ReintegrareEu nu văd de ce și nu înțeleg cum ar putea problema cadrelor la Chișinău să fie abordată pe platforma grupurilor de lucru. La istoria mea, eu nu țin minte nicio ședință la care s-a discutat așa ceva. Probabil, ține doar de anumite presupuneri și speculații. 

După demitere, Ion Iovcev a fost angajat de Eugen Tomac, europarlamentar român, în funcția de asistent local.

ION IOVCEV, ex-director, Liceul „Lucian Blaga”, TiraspolE cel mai ușor să renunți. Niciodată să nu renunți la zbor, cum spunea Lucian Blaga, fiindcă dacă tu ai intrat, ai intrat în această luptă, nu se poate, nu se poate să dai înapoi. Asta a fost crucea mea pe care am ales-o. 

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Un grup de deținuți de la Soroca au vizitat „Lumânarea Recunoștinței”, de ziua Internațională a Monumentelor

Începând cu anul 1983, în fiecare an, la data de 18 aprilie este sărbătorită Ziua Internațională a Monumentelor și...

Amenința că își dă foc. Un bărbat a urcat într-un copac de lângă Parlament cu o sticlă de benzină

Un bărbat s-a urcat într-un copac din fața Parlamentului, cu o sticlă de benzină. Acesta amenință că își va...
  sursa: cursbnm.md