/VIDEO/ Tradusă în zeci de limbi, pentru unii bălțeni, opera lui Vangheli rămâne a fi un mister

Născut la doar câțiva km de municipiul Bălți, Spridon Vangheli rămâne a fi un mister pentru mulți bălțeni, care afirmă că nu știu nimic despre el și nici măcar despre creația lui. Greu de crezut, însă mulți nu cunosc nici măcar despre „Cușma lui Guguță”, operă tradusă în zeci de limbi, printre care cehă, japoneză, finlandeză sau hindi.

„Eu nu am auzit de așa scriitor.”

„Nu din păcate nu am auzit eu nu am auzit de așa scriitor.”

„Eu știu despre el de la școală, dar am terminat școala cu trei ani în urmă și deja nu mai țin minte nimic”.

„Am auzit doar în literatura de la școală, rareori am auzit de el și gata, singur nu m-am interesat de creația lui.”

Cel mai cunoscut prozator pentru copii, Spiridon Vangheli, s-a născut la 14 iunie, în 1932 în satul Grinăuți, raionul Râșcani. Astăzi scriitorul împlinește 90 de ani.  El a fost numit de cititorii săi „Tatăl lui Guguță”. Opera care l-a făcut vestit în întreaga lume.

„Spiridon Vangheli a scris foarte multe povești pentru copii și în special este cunoscut pentru opera Guguță”.

„Eu știu că el a scris opera ,,Cușma lui Guguță” și el este un scriitor remarcabil în Republica Moldova și creațiile lui sunt studiate de copii în clasele primare”.

„Cărțile dumnealui au cutreierat întreg pământul, este tradus în sute de mii de limbi și cărțile lui sunt iubite de toți copiii și nu numai de copii, dar și de maturi”.

Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, cu medalia „Mihai Eminescu”, cu „Ordinul Republicii”, cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, cu titlul de Maestru al Artei şi cu cel de Scriitor al Poporului.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *