/VIDEO/ UE investește în îmbunătățirea sectorului agricol din Republica Moldova. Institutul „Selecția” a fost dotat cu noi utilaje

După mai bine de 20 de ani, timp în care Institutul „Selecția” din municipiul Bălți nu a beneficiat de tehnică agricolă nouă, recent pe banii Uniunii Europene au fost procurate 4 utilaje. Valoarea totală a acestora depășește suma de 70 000 de Euro. Datorită acestor aparate moderne munca oamenilor va fi simplificată, iar productivitatea va spori considerabil.

Grație banilor oferiți de UE, au fost cumpărate un pectus, o semănătoare, un aparat pentru numărarea boabelor și un aparat care permite identificarea boabelor de soia modificate genetic.

COSTEL GUȚU, cercetător științific stagiar: „Desigur că va fi mai ușor. Acest aparat ne ajută foarte mult. Cu el putem curăța pe zi până la 300 și ceva de torbe. Asta în timp ce un muncitor simplu dacă reușește să curețe 20 de torbe pe zi, este bine. Soia modificată genetic și aceasta nemodificată nu poate fi deosebită pe vegetație cu nimic, numai cu aparatele de laborator. La noi în țară știm bine că se cultivă foarte multă soia modificată genetic.”

Potrivit Doctorului habilitat în științe agricole, Boris Boincean, în selecție contează mult fiecare bob, de aceea toate utilajele care au fost cumpărate vor fi de mare folos.

BORIS BOINCEAN, doctor habilitat în ştiinţe agricole: „Datorită tehnicii pe care am primit-o, noi avem posibilitatea de acum să semănăm foarte calitativ nu doar soia, dar și culturile leguminoase în întregime, și culturile cerealiere de toamnă și de primăvară. Noi avem nevoie nu doar de tehnică mare, avem nevoie de tehnică micuță pentru parcele micuțe, fiindcă selecția începe de la un bob, de la o floricică, care se polenizează și de aici se produc mai multe semințe.”

Pe lângă utilaje, angajații din cadrul Institutului „Selecția” au beneficiat și de instruiri gratuite în domeniu.

BORIS BOINCEAN, doctor habilitat în ştiinţe agricole: „Suntem recunoscători comunității Europene pentru acest ajutor. Bineînțeles că noi, Institutul Selecția, în ultimii 25 de ani nu prea a fost dotat cu tehnică nouă, de aceea necesități avem mari, dar eu cred că este un început destul de frumos, destul bun. Ținând cont de faptul că, cursul nostru european este bine determinat, eu sper că noi o să mergem cu pași grăbiți în această direcție.”

Utilajul agricol a fost cumpărat prin intermediul Agenției Austriece pentru Dezvoltare în parteneriat cu „Donau Soja”.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.