/VIDEO/ Un sat din nordul țării vizitat de sute de turiști și cu doar 12 gospodării: „Avem doar biserica”

În rugăciune și liniște. Așa încep diminețile în satul Stîrceni din raionul Florești. Aici au mai rămas doar 12 case locuite și o comunitate monahală mică. Chiar dacă este numai ruini, satul poate fi găsit ușor pe hartă, datorită Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” care este vizitată anual de mii de creștini din țară și de peste hotare.

Paisie Tamazlâcaru, stareț: „Întâmplător am trecut prin aceste locuri. Eu sunt venit de la mănăstirea Dobrușa. După aceea am trecut întâmplător la o trebuință a unui localnic de aici. Am făcut Sfântul Maslu a unui gospodar și am văzut această biserică. Era pângărită, murdară, nu mai era nimic din ea.”

La mănăstire locuiesc doar patru persoane – Starețul, doi călugări și un preot. Potrivit starețului, chiar dacă a avut de suferit în perioada sovietică, lăcașul sfânt a fost renovat şi a devenit o atracție turistică a localității.

„M-am gândit că probabil este binecuvântarea lui Dumnezeu. Desigur că a fost greu, am întâmpinat multe obstacole. Altarul practic nu era, erau niște pari, aici tot nu era nimic. Intrarea în biserică și clopotnița deteriorată.”

Chiar dacă e vizitată de mii de turiști, localitatea este pe cale de dispariție, cu gospodării pe care le poți număra pe degete.

„Nu au unde lucra și se duc în alte orașe, în alte părți, aici unde să lucrezi?! Avem numai biserică, magazin nu avem, am avut înainte, dar a murit vânzătoarea și s-a închis magazinul.”

„A fost satul mai mare, dar încetul cu încetul, lumea pleacă în Varvareuca.”

Tot ce mai au locuitorii de aici este credința în Dumnezeu. Ei spun că trăiesc prin rugăciune și se bucură că de când mănăstirea a fost redeschisă, mai schimbă câte o vorbă cu creștini din diferite colțuri ale lumii, veniți cu diferite probleme la monahi.

„Știți, de când a început să lucreze biserica, parcă a înflorit o floare pe malul acesta. E vie. Biserica este îngrijită de părinte. Vine lume de peste lume. Vine cineva care să se lecuiască, dar unicul leac este credința în Dumnezeu. Dacă crezi o să te lecuiești.”

La începutul anilor 2000 Mănăstirea Sf. Gheorghe a fost renovată de către o comunitate monahală, iar în anul 2003, după zeci de ani de delăsare, aici a fost oficiată prima Liturghie.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.