fbpx
11.9 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 20, 2024

/VIDEO/ Unele specii de culturi agricole sunt atacate de boli și dăunători

Citește și:

Pe lângă seceta din această primăvară, agricultorii din nordul țării se confruntă cu invazii de boli și dăunători. Atât în livezi cât și în câmp pentru a putea salva roada acestui an, fermierii sunt nevoiți să prelucreze plantele cu produse fitosanitare care costă sute de mii de lei.

Serghei Ivanov din satul Pîrlița, raionul Fălești, timp de doi ani se confruntă cu una și aceeași problemă. Anumiți hibrizi de floarea soarelui dezvoltă o boală care stopează complet creșterea plantei. Infecția creează focare, iar porii care apar în urma bolii sunt răspândiți de vânt pe suprafețe mari.

„Avem aceeași problemă care și anul trecut am avut-o și anume la anumiți hibrizi a apărut problema Manei. Se observă o înălbire a frunzelor, adică o pierdere a colorației frunzelor și pe partea inferioară se observă niște punctații albe. Planta îmbolnăvită de Mană nu va da roadă, rămâne pitică, nu se dezvoltă, ea consumă în continuare resurse din sol, dar nu va da roadă. Cu atât mai mult, planta infectată este un focar de infecție pentru plantele din jur.”

Fermierul susține că deși există preparate fitosanitare care nu costă scump și ar soluționa problema rapid, ele nu sunt omologate în țara noastră. În aceste condiții agricutorii sunt nevoiți să procure produse fitosanitare mult mai scumpe fapt ce generează cheltuieli suplimentare. Mai mult, Sergiu Ivanov spune că boala care a reușit să facă mai multe focare pe câmpurile însemânțate cu floarea soarelui infectează și solul.

„Nu știm deocamdată cât de mică o să fie recolta, cea mai mare problemă unde aș vrea să trag un semnal de alarmă este faptul că până anul trecut astfel de probleme nu erau atât de evidente. Această boală, fiind al doilea an consecutiv, va rămâne la nivelul solului și sunt șase mari ca pe viitor floarea soarelui să rămână o cultură problematică de crescut.”

Nici în livezi situația nu este mai buna. La marginea satului Albinețul Vechi, Anatolie Cibotaru are o livadă de prune. Bărbatul spune că dăunătorii i-au dat mari bătăi de cap în acest an.

„Pentru prună este, eu îi zic un animal specific, care numai la prună este. Depune ouăle în sâmbure, el se dezvoltă odată cu sâmburele, crește și el acolo, clocește, lucrează și te uiți parcă n-ui și când se coace, ups, el a ieșit.”

Pentru tratarea bolilor și nimicirea dăunătorilor în Republica Moldova sunt permise doar preparatele omologate. Acestea trebuie să conțină o substanță activă aprobată conform rigorilor europene și o autorizație emisă a produselor de uz fitosanitar ale Uniunii Europene.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Planurile NATO pentru țările din Europa de Est în cazul în care Ucraina ar cădea

Hanno Pevkur, ministrul estonian al Apărării, a declarat că unul dintre rezultatele summitului NATO de anul trecut de la...

Doi morți într-un atac ucrainean cu drone în regiunea Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a...
  sursa: cursbnm.md