/VIDEO/ Uniunea Europeană are grijă de copiii familiilor minorităților etnice din Bălți. La ce activități pot participa zilnic

Toți copiii reprezentanților minorităților etnice din Bălți sunt așteptați cu brațele deschise la Biblioteca „Ion Creangă”,  filiala pentru copii a bibliotecii municipale „Eugeniu Coșeriu”. Acum un an, aici a fost creat Centrul Cultural Transfrontalier Multietnic, scopul căruia este de a familiariza tânăra generație cu arta cititului și nu doar. Pentru ei sunt organizate evenimente distractive, mese rotunde și cercuri de creație.

LUDMILA URS, director biblioteca municipală „Eugeniu Coșeriu”: „În primul rând, pot citi o carte, pot citi o carte electronică, pot interacționa între ei, pot interacționa reprezentanții diferitor grupuri etnice, ceea ce este foarte important. Bugetul total al proiectului este de circa 90 de mii. Contribuția Direcției Culturii al Primăriei Municipiului Bălți, Biblioteca „Eugeniu Coșeriu” este de 3 712. La moment, noi am beneficiat de 70 % din acești bani, deja s-a efectuat raportul final și după ce este aprobat raportul final, urmează cealaltă tranșă de 30 % și mai investim în proiect conform necesitățile bălțenilor.”

Natalia Buga, împreună cu cele două fiice ale ei, frecventează acest centru de câteva luni. Femeia spune că este mulțumită de felul în care copii ei își petrec timpul liber.

NATALIA BUGA, părinte: „Noi citim cărți, pentru că ei iubesc poeziile. Noi organizăm cercuri pentru copii, am avut un cerc unde am vorbit despre sistemul solar. Aici sunt puzzle, le-am făcut. Ne-am uitat la proiector la materiale despre sistemul solar. Am modelat din plastelină sistemul solar, am citit despre el, am confecționat acest glob al pământului. Aici sunt multe materiale și pentru maturi, dar pentru copii – sunt foarte mulțumită de acest centru. Aici putem petrece ore complexe, iar copiilor le este interesant și asta este cel mai important.”

De trei ori pe săptămână, la Centrul Cultural sunt organizate evenimente pentru copiii refugiaților din Ucraina. Aici micuții citesc împreună cu educatorii povești, participă la chestionare literale și învață să gestioneze un computer.

ELENA PAVLIUC, angajată a Centrului Cultural Transfrontalier Multietnic: „Beneficiar al centrului poate fi orice cetățean al orașului nostru, indiferent de naționalitate. Toți locuitorii vin la centrul nostru, vin părinții împreună cu copiii. Acum noi participăm într-un proiect cu copiii din Ucraina. Copii vin cu părinții lor sau merg eu după dânșii la Hotelul Bălți, acolo unde se află acum. De asemenea, petrecem evenimente cu grădinițele, cu liceele din orașul nostru.”

Cercul activează zilnic, de luni până vineri, de la 8:30 până la 17:00.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.