/VIDEO/ Uniunea Europeană este aproape de nevoile bălțenilor. Câți bani a investit UE în ultimii ani

Uniunea Europeană investește în viitorul Republicii Moldova. Domeniile principale sunt infrastructura, educația și cel al cultura. În ultimii 10 ani, municipiul Bălți a beneficiat de granturi în valoare de peste 7 milioane de euro. Dintre care peste 4 milioane de euro sunt investiții în proiecte care sunt în proces de derulare.

Uniunea Europeană a alocat pentru renovarea Liceului „Dimitrie Cantemir” din Bălți 1 milion de euro.

ANGELA MURZAC, directorul L.T. „Dimitrie Cantemir”: „Suntem mândri și elevii și părinții sunt mulțumiți de condițiile deja care sunt vizibile din liceu. Chiar și aceleași blocuri sanitare renovate, cu apă caldă, cu săpun și uscătoare, toate clasele renovate cu lămpi led, cu geamuri foarte foarte comode și frumușele, estetice. Suntem la realizarea proiectului la 85%, deci au mai rămas lucrări pe exterior doar dintr-o parte a clădirii, bateriile solare și unele uși exterioare.”

Potrivit edilului de Bălți, Uniunea Europeană este receptivă la nevoile bălțenilor și vine atât cu suport financiar, cât și cu experiență și bune practici. În decursul ultimilor ani, orașul s-a ales cu 15 troleibuze fără fir și 10 autobuze, procurate pe banii UE.

NICOLAI GRIGORIȘIN, primar de Bălți: „Suntem în așteptare ca în luna noiembrie să ia curs proiectul „Traseul turistic – drumul lui Eminescu”. Este un proiect de amploare, in valoare de 1,5 milioane de euro, dintre care municipiul Bălți a primit mai mult de 700 de mii de euro, acești bani deja sunt la noi.”

Bălțenii spun că Uniunea Europeană este sprijinul de bază al tinerii generații din țara noastră.

„Consider că da, ne oferă un ajutor material și financiar, pentru că, spre exemplu la mine în liceu, la școala unde eu am studiat, am primit computere, tehnică performantă, modernă,  care ne-a făcut studiul mai interesant și mai atractiv.”

„Sperăm la un viitor mai bun pentru tineri, să ne dezvoltăm în țara noastră, dar nu în alte țări și să avem un viitor bun, să putem avea o familie să o întreținem mai bine.”

„Este vizibil, noi ne aflăm aici și noi avem nevoie de asta, nouă trebuie cineva să ne explice, dacă cineva nu ne-ar fi ghidat, multe lucruri lucruri ar fi neclare și suntem mulțumiți că de fapt există asta și ne ajută.”

În ultimii 10 ani, Uniunea Europeană împreună cu statele membre, Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, a investit în Republica Moldova peste 1,9 miliarde de euro.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.