/VIDEO/ „Vecinii îi lăsau mâncarea și apa peste prag.” COVID-19 a ținut bătrânii izolați și singuratici

Mulți vârstnici din țara noastră au fost nevoiți să înfrunte virusul în singurătate. Izolați de societate, mulți s-au trezit prizonieri în propriile case. Este și cazul Elenei Țurcanu din satul Glinjeni, raionul Fălești, care locuiește de una singură după ce cei doi copii ai ei s-au stabilit peste hotare, iar soțul a decedat.

La cei 71 de ani s-a pomenit singură, izolată în casă după ce i-a fost stabilit diagnosticul – COVID-19, în octombrie 2021. Totuși, Elena Țurcanu spune că totul ar fi putut fi mult mai rău dacă nu ar fi fost vaccinată.

ECATERINA ȚURCANU, locuitoare a satului Glinjeni: „Am primit trei doze de vaccin și datorită vaccinului socot că am supraviețuit. Mi-a fost foarte greu și am rămas cu consecințe, cu dureri în articulații și hipertensiune arterială. După o săptămână de boală, am făcut pneumonie bilaterală toxică, dar datorită lui Dumnezeu am supraviețuit. Nu fi fost vaccinată, Dumnezeu știe unde ajungeam, doar datorită vaccinului am supraviețuit.”

Singurii care i-au fost alături în timp ce ea lupta cu virusul au fost vecinii.

ECATERINA ȚURCANU, locuitoare a satului Glinjeni: „Am fost izolată, comunicăm numai la telefon, nimeni nu intra la mine, am stat mai mult singură în casă. Vecinii m-au ajutat, datorită vecinilor am rezistat, îmi aduceau apă, mâncare și mi-o lăsau peste prag. Am fost izolată total.”

Femeia spune că starea ei de sănătate s-a înrăutățit brusc după ce a trecut prin COVID-19.

ECATERINA ȚURCANU, locuitoare a satului Glinjeni: „Dau să vorbesc ceva și uit momentan, uit despre ce pot să vorbesc, despre ce pot să lămuresc. Un lucru l-am pus și momentan uit, asta tot e în legătură cu COVID. – Până acum așa nu se întâmpla, da? – Nu se întâmpla până a fi bolnavă, după boală, cred că sunt consecințele după COVID.”

Deși stă mai mult acasă și își părăsește curtea doar când merge la magazin, femeia spune că și acum mai poartă mască de protecție în spațiile publice și dezinfectează mâinile ori de câte ori simte nevoia să o facă.

ECATERINA ȚURCANU, locuitoare a satului Glinjeni: „Masca, permanent port masca, permanent o am în geantă,  fără mască…, chiar să dea voie fără mască, eu oricum îmi pun masca, mă protejez eu pe mine, ca să fiu protejată.”

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în ultimele șapte zile au fost înregistrate peste 220 cazuri de infectare cu COVID-19, iar șapte persoane au murit din cauza virusului.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *