/VIDEO/ Victimele fascismului, comemorate la Bălți fără Grigorișin: „O zi de doliu, cu foarte multă politică”

Victimele fascismului în municipiul Bălți au fost comemorate dis de dimineață. Autoritățile publice locale, veteranii de război și câteva zeci de bălțeni au depus flori la Memorialul Gloriei Militare. De la eveniment a lipsit primarul de Bălți, Nicolai Grigorișin, care se află în concediu.

Cei care au depus flori, îndeamnă tînăra generație să fie cât mai activă la astfel de evenimente, pentru a nu da uitării toate ororile războiului.

„Este zi de traur, pentru că a fost încălcată pacea. Astăzi e ziua comemorării jertfelor fascismului, trebuie să ne amintim de ce a fost, întrucât, dacă uităm, istoria poate să se repete”.

„Pe 22 iunie 1941, la 4 dimineața s-a început războiul. Acum  ne înfruntăm cu realitatea severă  a războiului. Datoria fiecărui ceatățean a patriei noastre este să țină minte acele evenimente, pentru ca războiul să nu se repete”. 

„E zi care a rămas în memorie și e o zi care nu trebuie uitată, sperăm ca așa ceva să nu fie”.

Omenii spun că astăzi nu e o zi de sărbătoare, e o tragedie care nu trebuie să fie implicată și confundată cu politica.

„Nu sărbătorim începutul războiului, nu e nicio sărbătoare, e un eveniment tragic ca și în alte zile tragice ne aducem aminte despre cei care au căzut la datorie în lupta cu fasciștii”. 

„Comemorăm această zi și ne străduim să învățăm din filele istoriei, ca să nu repetăm și să nu ajungem iarăși în acel punct. Foarte tragic, e o zi de doliu, de tristețe, e păcat că e presărat cu foarte multă politică”.

Din motiv că primarul de Bălți este în concediu, mai mulți angajați ai primăriei și consilieri municipali au venit să depună flori și să comemoreze ostașii care și-au pierdut viețile în război.

TATIANA DUBIȚKAIA, viceprimarul municipiului Bălți: „Ține de obligația fiecărui dintre noi să ținem minte această zi, să nu fi fost eroismul ostașilor care și-au dat viața în acest război, astăzi nu am fi putut trăi în pace, nu am fi putut să iubim și să creștem copiii, de aceea evenimentul de astăzi și ziua de astăzi nu numai comemorează cinstea și eroismul ostașilor de altădată, dar ne învață să ne gândim la pacea în care trăim noi astăzi”. 

La 22 iunie 1941, armata germană a lansat atacul asupra URSS pe tot frontul, de la Marea Baltică în nord până la Marea Neagră, în sud.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *