/VIDEO/ “Youth 4 Peace”, proiect inedit dedicat tinerilor din Bălți

Filme, jocuri interactive și graffiti. În acest mod, mai mulți adolescenți din Bălți au socializat cu semenii lor din Ucraina în cadrul unui proiect inedit „Youth 4 Peace”. În scurt timp, activitățile au adus roade.

 

„Eu cred că e destul de important, oferă la tinerii care au fugit de război, ca să uite de momentele neplăcute din Ucraina, din cauza războiului mulți și-au pierdut casa, nu știu, jocurile acestea interactive oferă posibilitatea măcar să uite de momentele groaznice”.

Danylo Chebanenko a venit în Bălți acum câteva luni din Odesa. Tânărul spune că s-a implicat cu mare drag în toate activitățile proiectului pentru a socializa și a-și găsi noi prieteni.

DANIIL CHEBANENKO, membrul echipei de implementare: „Acum e așa o perioadă în care mulți vreau să comunice, să-și găsească noi prieteni. Am vrut să facem așa ca adolescenții care și-au dorit să se manifeste, să se implice, să aibă un loc unde să comunica, să nu se simtă izolați, să se simtă liberi”.

Pictura la care tinerii au lucrat împreună, ghidați de o tânără pictoriță din Bălți vine să promoveze pacea și liniștea sufletească pe care poți să o obții doar fiind în armonie cu natura.

„Eu am ales acest desen pentru că pe mine mă motivează foarte mult oamenii și natura. Am hotărât să unesc aceste două, cele mai importante pentru mine. S-a primit o fată înconjurată de flori și natură”.

„Noi facem acest desen, avem mai multe motive. Putem observa aici o persoană, cactuși, care se află numai în niște condiții speciale, unde este nisip. Totodată putem observa flori de apă, diverse motive unite într-un desen. De asemenea noi nu doar lucrăm, dar și discutăm, ce cunoaștem unul pe altul și socializăm”.

Autorii proiectului spun că au reușit vizioneze împreună mai multe filme, să socializeze și să promoveze un atelier de graffiti, tot ce au făcut le-a permis tinerilor să-și facă noi relații și să afle mai multe unii despre alții. Activitățile au fost realizate în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineret și Minority Youth Hub din Bălți.

MIHAI LUNGU, inițiatorul proiectului și membrul echipei de implementare: „Ideea a apărut din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, sunt mulți emigranți din Ucraina și noi am vrut să îi ajutăm să se includă în societatea noastră, în Bălți. În cadrul proiectului am implementat șapte activități. Trei activități de vizionare a filmelor și discuții pe baza filmelor. 3 activități de jocuri sociale și un atelier de desen”.

ANASTASIA GRĂDINARU, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului: „Primele trei activități pe care le-am avut au fost vizionări de film cu debrifare ulterioară. Totuși, înainte de asta am avut activități de comunicare și de socializare, adică un fel de ice breaking activities, care au fost organizate la noi. Scopul discuțiilor noastre a fost să le schimbăm un pic opinia lor asupra anumitor tematici, să fie un pic mai empatici, să înțeleagă diferitele perspective ale unor oameni. Tinerii din Ucraina care au venit la noi nu au parte de foarte multă socializare, chiar dacă o au, este online și din câte știm nu este de fiecare dată cea mai bună”. 

ANASTASIA FRECĂUȚAN: „Într-adevăr, tinerii din Ucraina au nevoie de această comunicare, de incluziune socială, aici ei o pot primi, anume la aceste activități, împreună vizionăm filme, ne jucăm și îi facem ca să se simtă mai comod”.

Proiectul “Youth 4 Peace” este implementat în cadrul programului UPSHIFT Moldova 2022, organizat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării cu susținerea financiară oferită de UNICEF Moldova. UPSHIFT este un program de inovare socială care susține implicarea tinerilor în domeniul economic prin intermediul antreprenoriatului social.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.