fbpx
9.2 C
Бэлць
vineri, aprilie 26, 2024

/VIDEO/ Zero lei la factură. Cum a devenit Feștelița primul sat inteligent energetic din R. Moldova

Citește și:

Primul sat inteligent energetic din R. Moldova se află la aproape 100 de km de Chișinău. În această localitate au fost instalate un sistem inteligent de iluminat stradal, cazane pe biomasă și panouri solare, s-a construit un parc fotovoltaic pe locul unei foste gunoiști neautorizate. Datorită surselor alternative de energie, patru instituții publice primesc facturi cu sume mult mai mici decât anterior sau chiar cu zero lei, potrivit zdg.md

Nu ne-am gândit că vom realiza aceste acțiuni într-o criză energetică profundă, dar testarea respectivelor tipologii ne-a dovedit că acea cale pe care am parcurs-o este în beneficiul comunității noastre”, spune primarul Nicolae Tudoreanu. 

Banii economisiți datorită proiectelor implementate în sat sunt redirecționați spre alte necesități. Totodată, primarul punctează că, odată cu acutizarea crizei energetice, tot mai mulți colegi din alte sate îl contactează pentru a-i cere sfaturi. 

La moment, instituția are factura zero”, spun, la unison, directorul adjunct al gimnaziului și directoarea grădiniței din Feștelița. 

Primarul Nicolae Tudoreanu subliniază că o mai bună matematică a rezultatelor proiectelor de eficiență energetică se va putea vedea în toamnă, la împlinirea unui an de la implementarea lor. 

În aprilie 2017, Comisia Europeană a lansat „Planul de Acțiuni al Uniunii Europene privind satele inteligente”. Acestea au fost evidențiate ca o prioritate pentru a ajuta comunitățile locale și sunt considerate centre în cadrul cărora localnicii și factorii de decizie testează soluții inovatoare la provocările traiului în mediul rural. 

În același an, Comisia Europeană a lansat un apel de propuneri pentru proiecte destinat țărilor Parteneriatului Estic. Primăria Feștelița a depus actele și și-a asumat crearea unui Centru de eficiență energetică, care includea construcția a patru cazangerii pe biomasă și sădirea plantației pentru producerea biomasei, instalarea de colectoare solare la grădinița de copii, panouri fotovoltaice pe clădirile publice, termoizolarea clădirilor publice și construcția unui parc fotovoltaic, care a necesitat și cea mai mare investiție. 

Implementarea acestui proiect a durat trei ani și, adițional, autoritățile publice locale au mai obținut finanțări de la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru termoizolarea școlii, dar au mai contractat de la NEFCO (*Nordic Environment Finance Corporation este o instituție financiară internațională care finanțează extinderea inițială a soluțiilor ecologice nordice pe piețele internaționale, n.r.) un împrumut preferențial.  

Valoarea totală s-a ridicat la peste un milion de euro și am realizat toate activitățile prevăzute de planul de acțiuni privind energia durabilă”, menționează Nicolae Tudoreanu, primarul s. Feștelița. 

Localitatea s-a schimbat, recunosc sătenii. Unii spun că și-ar dori să aibă și acasă panouri solare, iar alții menționează că profită de iluminarea stradală ca să mai economisească energia electrică consumată în gospodărie. 

Mai mult citiți pe zdg.md.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Intervenții chirurgicale minim invazive la Spitalul Clinic Bălți. Instituția a fost dotată cu un aparat laparoscopic

Spitalul Clinic Bălți a primit un set de echipamente medicale performante pentru intervențiile laparoscopice. https://youtu.be/rH8-BhBUt5c ALA CONDREA, vice director IMSP SC...

Cererea de revizuire a tarifului la gaz, pe masa ANRE. Ce reducere propune Moldovagaz

MoldovaGaz a depus, pe 26 aprilie, o adresare la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind revizuirea tariful...
  sursa: cursbnm.md