/VIDEO/ Ziua Învățământului Dual, la Soroca. Zeci de tineri în căutarea celor mai bune oferte

La Soroca a fost marcată Ziua Învățământului Dual, la care au participat peste zece instituții de învățământ care și-au prezentat ofertele pentru anul de studii 2022-2023. Cei prezenți au avut parte de ateliere interactive pentru diverse domenii: artă, cofetărie, marochinărie, floricultură, printare 3D, digitalizare și sectorul energetic.

GALINA RUSU, secretar de stat Ministerul Educației și Cercetării al RM: „ Ne-am propus și scopul de a organiza tot felul de ateliere specializate astfel încât potențialii studenți să-și poată descoperi vocația și să aleagă corect calea spre o carieră de succes.Din experiența altor state, din experiența noastră de implementare, după opt ani avem și o lege a învățământului dual și acte normative care să ghideze atât instituțiile cât și agenții economici spre o bună organizate a acestei forme de învățământ.

Absolvenții liceelor și gimnaziilor din țară care au ajuns astăzi la Soroca au putut să afle mai multe despre instituțiile care au deja implementat învățământul dual.

„Am venit la eveniment ca să văd ce instituție pot să aleg ca să merg mai departe. Învățământul dual e un lucru foarte bun pentru elevii care doresc să studieze mai departe.”

„Am reușit să adun mai multă informație, să mă dezvoltă în diferite domenii. Și cred că pot să devin un controlor bun.”

Învățământul dual este „școala fără șomeri” și reprezintă o formă alternativă a învățământului profesional tehnic clasic, accentul fiind pus pe instruirea practică, în condiții similare celor reale de muncă. Acestă formă de învățămâne este populară și în tări precum Germania, Franța și Elveția.

CONSTANTIN NESTERENCO, Directorul Colegiului Tehnic Agricol din Soroca: „Noi pregătim specialiști la patru specialități, electromecanica, mecanizarea agriculturii, electrificarea agriculturii și transport auto, acum doi ani am avut și o promoție de mecatronică la învățământul dual. Învățământul dual presupune 60% din ore să fie în producere, 40 la sută în sălile de instruire.

ELENA CIURARI, directoare Școala Profesională Rezina: „Noi la Rezina avem multe întreprinderi care ne oferă posibilitatea să participăm la învățământul dual și să le ofere și locuri de muncă. Este una din cele mai bune opțiuni pentru că alături de bursa de ucenicie pe care o au, mai primesc și salarii de la agentul economic. În acest fel își capătă și experiența mult dorită de toți agenții economici și pot ușor să se încadreze în câmpul muncii.

Agenții economici spun că învățământul dual oferă tinerilor nu doar experiență și un loc de muncă după absolvire, dar și posibilitatea de a beneficia de un salariu chiar în timpul studiilor.

VADIM BUBULICI, agent economic ZEL Bălți: ”Nu este doar beneficiul companiei că avem specialiști, dar investim totuși în viitorul acestor tineri pentru că timp de doi ani de zile le oferim atât competențe, cât și socializare și implicare pentru că ei sunt în fabrică, muncesc cot la cot cu muncitorii noștri și chiar dacă nu rămân în companie, oricum am făcut un lucru bun.

Învățământul dual este o formulă în care au de câștigat toți spune Maria Mitrofan, specialistă în cadrul filialei Soroca a Cmerei de Comerț și Insdurstri a Republcii Moldova, care spune că acest gen de studii oferă pieții muncii specialiști calificați și stimulează creșterea economică la nivel local.

MARIA MITROFAN, specialist Camera de Comerț și Industrie, filiala Soroca: „Pentru mulți agenți economici le-am difuzat ghidul agenților economici în scopul promovării acestui sistem pentru ca să încheiem acorduri de parteneriat pentru viitor și consider că este o activitate destul de importantă pentru economia locală și pentru întreprinderile noastre.”

Ziua Învățământului Dual 2022 este organizată de Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *