Zelensky – discurs emoționant în Parlamentul European: „Uniunea Europeană va fi mai puternică împreună cu noi”

Liderul de la Kiev, Vladimir Zelensky a avut un discurs emoționat în Parlamentul European, fiind aplaudat, la final, minute bune de către toți demnitarii europeni. Președintele Ucrainei le-a spus europenilor că poporul său este mai unit și mai determinat ca niciodată să lupte cu invazia rusă. Președintele Zelensky le-a cerut oficialilor europeni să fie alături de Ucraina și să n-o abandoneze în aceste momente de grea cumpănă, transmite realitatea.md. 

Președintele Ucrainei a adresat un mesaj plenului Parlamentului European. În timpul ședinței forului european este abordată tema invaziei Rusiei în Ucraina și posibilitatea de acordare a statutului de candidat UE Ucrainei. Zelensky le-a vorbit demnitarilor europeni despre atrocitățile care au loc în țara sa de la începutul războiului.

„Am depășit capitolul citirii de pe foaie în istoria țării noastre. Acum suntem în fața realității. Oamenii sunt omorâți și trebuie să ne confruntăm cu această realitate. Noi astăzi ne dăm viața pentru valori și pentru dorința de a fi egali. Dăm pentru asta tot ce avem mai bun, dăm oameni buni și puternici și valoroși. Ucrainenii sunt incredibili. Continuăm să luptăm pentru țara noastră, pentru teritoriul nostru, pentru libertatea noastră”, a spus Vladimir Zselensky.

Zelensky a criticat retorica oficialilor de la Kremlin care califică războiul din Ucraina drept o misiune de demilitarizare. Liderul de la Kiev a menționat că armata rusă lansează rachete asupra populației civile, omorând, numai ieri, 16 copii.

„Sunt convins că vom învinge. Am dori să auzim din partea voastră că alegerea europeană a Ucrainei este o prioritate. În pauzele puține dintre atacurile aeriene și balistice ne gândim la speranța noastră europeană. În această dimineață Harkov a fost lovit puternic, un oraș care se găsește la granița cu Federația Rusă. Foarte mulți ruși trăiesc acolo și întotdeauna au fost prietenoși cu noi, relațiile erau foarte călduroase. Avem 20 de universități în Harkov, este orașul cu cele mai multe universități din Ucraina. Piața cea mai mare din țara noastră, Piața Libertății este și cea mai mare din Europa. În această dimineață, două rachete au lovit Piața Libertății din Harkov. Zeci de oameni au fost omorâți și iar am plătit prețul libertății”, a spus Vladimir Zselensky

Vladimir Zelensky le-a cerut oficialilor europeni să nu abandoneze Ucraina și poporul ucrainean, și să ofere Ucrainei statutul de țară membră comunității europene.

„Toate piețele din țara noastră de acum încolo se vor numi piețele libertății. Noi suntem ucraineni, suntem puternici și nu vom fi înfrânți. Dorința noastră este să ne vedem copiii în viață. Ieri, 16 copii au fost uciși în acest conflict și Putin va spune din nou că este o operațiune în care este lovită infrastructura. Luptăm în continuare pentru drepturile și libertățile noastre pentru viața noastră. Acum este o luptă pentru supraviețuire, iar motivația noastră n-a fost niciodată mai puternică. Continuăm să luptăm pentru a fi membri cu drepturi egale în Europa. Cred în acestă idee. Cred că astăzi arătăm întregii lumi cine suntem. Uniunea Europeană va fi mult mai puternică împreună cu noi. Noi am demonstrat că suntem la voi, demonstrați-ne că și voi sunteți ca noi”, a spus Vladimir Zelensky.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *