fbpx
13.6 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 20, 2024

/VIDEO/ Ordonanța de protecție – mecanism de ocrotire a victimei violenței domestice

Citește și:

Violența în familie este un fenomen care ia amploare în țara noastră an de an, iar în vederea contracarării lui sunt implicate mai multe verigi ale sistemului de drept. Potrivit statisticilor, anual peste 10.000 de persoane sunt supuse abuzului fizic sau psihologic comis de către un membru al familiei, iar cel puțin 5 cazuri se soldează cu decesul victimei.  Mecanismul de ocrotire a persoanelor supuse agresiunii este ordonanța de protecție, care poate fi solicitată de la instanța de judecată printr-o cerere care se examinează în 24 de ore.

VLADISLAV SCHIBIN, judecător în Judecătoria Bălți: „Ordonanța este o hotărâre judecătorească care stabilește anumite obligații și interdicții ale agresorului în raport cu victima, precum: obligația de a părăsi locuința în care domiciliază împreună, indiferent de cine este proprietar, poate fi chiar agresorul proprietarul locuinței.

Dacă până în 2021 o bună parte de agresori încălcau prevederile ordonanței de protecție, odată cu aplicarea monitorizării electronice a acestora prin intermediul brățărilor dotate cu GPS, astfel de cazuri se întâlnesc mult mai rar. Cei care totuși nu respectă restricțiile din ordonanță se aleg cu dosar penal.

VLADISLAV SCHIBIN, judecător în Judecătoria Bălți: „Din 2021 a fost implementată și monitorizarea electronică, astfel în cazul în care se aplică măsurile de protecție a victimelor violenței în familie, agresorul este imediat însoțit la organul de probațiune, care îi aplică brățara de monitorizare electronică pe care acesta o va purta pe întreaga durată a aplicării a măsurilor, adică până la trei luni.

Cererea prin care este solicitată ordonanța de protecție se depune la judecătorie fără achitarea taxei de stat, la domiciliul sau la locul de aflare a victimei ori a agresorului, la locul comiterii abuzului sau la locul unde victima a solicitat asistență. Angajații judecătoriei sunt cei care asigură înfățișarea în ședință a  părților în dosar, dar și asistența juridică garantată de stat pentru victimele violenței.

ANA NEAGU, grefier în Judecătoria Bălți: „După ridicarea din cancelarie a cererii de aplicare a măsurilor de protecție, judecătorul stabilește ședința de examinare a cauzei, care urmează să aibă loc în cel mult 24 de ore de la înregistrarea cererii de către cancelarie.

Avocata Oxana Melnic care a reprezentat în instanță mai multe victime ale violenței în familie menționează că în ultimii ani în sistemul judecătoresc s-au produs schimbări care au îmbunătățit actul de justiție în raport cu această categorie de justițiabili.

OXANA MELNIC, avocat: „Sunt schimbări pozitive. S-a îmbunătățit actul de justiție în acest sens, victimele sunt mai ocrotite și astfel se contracarează, se combate violența în familie, fiindcă se monitorizează distanța dintre agresor victimă, se monitorizează acțiunile agresorului și cu acordul victimei desigur se eliberează și ultimei un dispozitiv electronic de monitorizare, dar iarăși doar cu acordul victimei. Odată ce a fost aplicată această monitorizare electronică  într-un fel și societatea s-a reeducat în sensul de a nu săvârși astfel de contravenții, infracțiuni în domeniul violenței în familie.

Pentru victimele violenței și abuzului sexual în Judecătoria Ungheni a fost amenajate spații unde ele pot aștepta intrarea în ședință separat de agresor, și pot beneficia de asistență psihologică. Iar pentru a nu admite intrarea în instanță a agresorului cu o armă, la intrare a fost instalat un detector de metale.    

ION GHIZDARI, judecător de instrucție Judecătoria Ungheni: „Această sală este dotată cu cameră de luat vederi și sistem de înregistrare a sunetului. Semnalul se transmite în timp real în sala de ședințe, acolo unde sunt prezenți participanții la proces. Ei au posibilitatea să asculte toate răspunsurile date de minori la întrebările care sunt formulate, în regim de teleconferință.

Judecătoria Ungheni, care acum este într-un amplu proces de transformare în cadrul Proiectului Instanțe Judecătorești Model, finanțat de USAID, poate asigura condițiile fizice necesare în vederea examinării cauzelor de violență. De asemenea, personalul Judecătoriei Ungheni a fost instruit pentru a perfecționa comunicarea cu justițiabilii, inclusiv cu persoane vulnerabile. Însă, în majoritatea instanțelor din țară, mai ales în ceea ce privește infrastructura, situația este alta.

ARINA ȚURCAN-DONȚU, avocat al Centrului de Drept al Femeilor

„În orice spațiu în care se află au nevoie de un mediu sigur și protectiv, de aceea instanțele ar trebuie să ofere acestea garanții, atât sub aspect fizic, cât și psihologic. Ce ar însemna asta? Asta înseamnă că instanțele ar trebuie să aibă intrări separate pentru victime și agresori, ar trebuie să aibă cameră de așteptare separate, care să le ofere un minim de confort psihologic pentru victime, inclusiv să fie acele detectoare de metale, la intrări în instanțe.

În 2020, numărul cazurilor de violență în familie a ajuns la 12 970, cu peste 1100 de cazuri mai multe decât în anul 2019 și cu aproape 2000 de cazuri mai multe decât în anul 2018.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Fata de 19 ani, dispărută la Orhei, a fost găsită fără suflare în raionul Telenești

Ana-Maria, tânăra însărcinată în a 6 lună, care a dispărut la Orhei, a fost găsită fără suflare în raionuL...

Planurile NATO pentru țările din Europa de Est în cazul în care Ucraina ar cădea

Hanno Pevkur, ministrul estonian al Apărării, a declarat că unul dintre rezultatele summitului NATO de anul trecut de la...
  sursa: cursbnm.md