fbpx
15.2 C
Бэлць
vineri, mai 3, 2024

/VIDEO/ „Cetatea a rămas pustie”. Străjerul Cetății Soroca, Nicolae Bulat a fost condus pe ultimul drum

Citește și:

Cetatea noastră a rămas pustie”. Cu lacrimi în ochi, sute de soroceni și nu doar, au venit să își ia rămas bun de la Nicolae Bulat. Cortegiul funerar a pornit din fața Cetății Soroca. Sicriul a fost dus de militari, iar la plecare, Nicolae Bulat a fost aplaudat de oamenii adunați.

„Pentru orașul Soroca a însemnat totul. De-acum cred că nu va mai fi niciun om la fel de capabil și întelept, așa cum a fost domnul Bulat. Cetatea a rămas pustie, iar lumea își exprimă condoleanțele față de familie și tuturor celor care l-au cunoscut”.

„A fost un om cu literă mare, un om de omenie, modest. Un om care mergea pe stradă și găsea limbă comună cu fiecare trecător. Cu fiecare copil mic, îi mângâia pe creștet și le dorea o zi bună”.

„Cel mai onest, cel mai bun director al muzeului, cel mai bun director al cetății a fost Nicolae Bulat. Un om deștept, care se naște poate odată la o mie de ani”.

Pentru soția sa, Nicolae Bulat a fost un om minunat. Potrivit ei, bărbatul emana doar dragoste și căldură.

VALENTINA BULAT, soția lui Nicolae Bulat: „El a fost a tuturor. El avea o inimă foarte mare, că în ea încăpeau toți. El mergea și dragostea lui ajungea la toți, la fiecare om, la fiecare copil. La fiecare întrebare avea răspuns. Viața lui nu a fost plănuită pe o bază materială, el a lucrat și a trăit doar pentru suflet”.

La funerariile „Pârcălabului” de la Cetatea Soroca au venit mai mulți demnitari de stat și oameni de cultură.

PETRE POPA, directorul Teatrul „Veniamin Apostol” din Soroca: „El niciodată nu a căutat să alfe ce a însemnat el. El știa că are de făcut ceva. Cel mai important lucru pe care l-a făcut este că s-a aplecat asupra istorie. Istorie Românilor și istoriei Sorocii”.

SERGIU PRODAN, Ministrul Culturii al Republicii Moldova: „Astăzi, străjerul acestei cetăți își părăsește postul. Numele lui se înscrie în lista acelor străjeri, care de la Ștefan cel Mare încoace au vegheat aici, pentru ca această cetate să nu fie distrusă, să nu fie mutilată, să nu fie ștearsă din memoria neamului”.

Nicolae Bulat s-a născut la 10 februarie 1952 în satul Cureșnița, raionul Soroca. A fost profesor, muzeograf, istoric și scriitor, deținătorul mai multor distincții. El a fost supranumit „gardianul” Cetății Soroca, unde a lucrat mai bine de 30 de ani, fiind considerat și unul dintre cei mai buni ghizi din Republica Moldova.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Ouăle vopsite în Joia Mare nu se strică tot anul. Gospodinele din nordul țării au „înroșit” ouăle pentru Paști

„Vasul acesta totdeauna îl folosesc de așa ceva, aici ca să fie fixarea aceasta, vopseaua mai bine îi mai...

Soldații din SUA împreună cu cei moldoveni vor efectua exerciții militare în nordul țării

În perioada 9-16 mai, Armata Națională va participa la exercițiul „Swift Response-2024”, condus de Comandamentul Statelor Unite ale Americii în Europa și Africa. Exercițiul se va desfășura pe teritoriul Republicii...
  sursa: cursbnm.md