fbpx
14 C
Бэлць
luni, mai 6, 2024

/VIDEO/ Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Înălțarea Domnului. În unele localități, de Ispas se pomenesc răposații

Citește și:

În a patruzecea zi după Paște, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălţarea Domnului sau Ispasul. Sărbătoarea semnifică ridicarea la cer a Mântuitorului şi este considerată la fel de importantă ca şi Paştele. Dis de dimineață, locuitorii satului Moara de Piatră, Drochia au mers la biserică să se roage pentru pace și sănătate, iar după liturgie au mers la cimitir, unde i-au pomeni pe cei răposați.

Pace și liniște, asta își doresc cel mai mult oamenii, care au fost la slujba de dimineață.

„Lumea merge peste tot, numai nu la biserică. Acuma, când lumea ar trebuie să se roage cel mai mult. Așteptăm cu toții pacea. De unde pace, dacă lumea nu vine la biserică și nu se roagă”.

„Sărbătorim Înălțarea lui Isus Hristos, care este Mântuitorul nostru. E o sărbătoare tot așa de importantă ca Paștele. Noi oamenii trebuie să ne rugăm pentru  ploaie. Fără ploaie nu avem nimic, nici roadă, măcar pentru copilași. Sărbătorim această zi în credință și rugăciuni”.

Tot în acestă zi, oamenii din localitate se îngrijesc de sufletele celor adormiți și organizează parastase la cimitir.

Oamenii care au venit la cimitir spun că această zi este una specială în care trebuie să dăm dovadă de milostenie.

„S-au dus de lângă noi, iar noi trebuie să îi pomenim pentru tot ce au făcut pentru noi. Dumnezeu să îi ierte, iar noi să trăim să îi pomenim”.

„Așteptăm în fiecare an această zi, ca să venim să îi pomenim cu ce avem, așa sperăm să fie primit. Venim, cât mai putem, pentru că sunt bătrână și cam e greu de venit”.

„Este important pentru că este Înălțarea Domnului, venim și îi pomenim pe părinți și pe toți răposații. Dacă nu o să îi pomenim noi, atunci cine o să îi pomenească”.

VITALIE BIBICA, preot s. Moara de Piatră: „Hristos s-a Înălțat, dar nu ne-a părăsit. El singur spune că este cu noi până la sfârșitul veacului și întărește cu cuvântul Amin. Și el spune Sfinților Apostoli: „Voi să nu vă depărtați de cetatea Ierusalimului, până când nu vă veți îmbrăca cu putere de sus”. Adică Duhul Sfânt pe care noi îl primim în sfânta biserică la fiecare taină, atunci s-a pogorot la Duminica Mare peste sfinții săi ucenici. Și sărbătoarea Înălțării la cer și așteptarea venirii lui pe pământ o sărbătorim astăzi”.

Până la Duminca Mare, care este sărbătorită la zece zile de la Înălțarea Domnului, creștinii nu se mai salută cu Hristos a Înviat, dar cu Hristos a Înălțat.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Situația la frontieră: Câți moldoveni au revenit acasă de Paști

În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 31 535 traversări, un număr mai mare fiind...

/VIDEO/ Legenda ouălor roșii și încondeiate. O tradiție veche, transmisă din generații în preajma sărbătorilor pascale

Incondeierea ouălor de Paște, este o tradiție străveche, de origine precreștină, dar și cu multe legende „Legenda ouălor de paști, într-o...
  sursa: cursbnm.md