fbpx
20.8 C
Бэлць
joi, mai 2, 2024

/VIDEO/ Trei ani pentru un scop. La Bilicenii Vechi a fost amenajat un parc fotovoltaic

Citește și:

Timp de trei ani a mers spre un scop bine determinat până când și-a văzut visul îndeplinit. Familia Tofan din comuna Bilicenii Vechi, Sîngerei, a reușit să amenajeze un parc cu 2 716 de panouri fotovoltaice, fiecare are câte 500 de W. Prin intermediul rețelei Red Nord, cu ajutorul distribuitorului Energocom, începând de astăzi, familia va putea vinde energia electrică.

În calea sa, familia Tofan a întâmpinat și greutăți, a bătut pe la ușile mai multor bănci de creditare, iar investiția a venit din partea Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Procesul birocratic a durat aproape trei ani, panourile însă au fost instalate în mai puțin de trei luni. Pentru a putea beneficia de credit, soții Tofan au pus în gaj majoritatea bunurilor pe care le dețin.

GHERASIM TOFAN, administrator: „Ideea de a ne ocupa cu producerea energiei electrice ne-a impus-o condițiile din țară, suntem șantajați din toate părțile. Pe lângă asta, am mai fost oleacă prin lume, prin Europa, prin America și am văzut cum se aprovizionează lumea. În nordul țării suntem primii are am mers la un megawatt.”

Energia produsă de către panourile fotovoltaice ar putea asigura cu lumină aproximativ trei sate din Republica Moldova.

LICANDRU TOFAN, manager de monitoring: „Dacă ar mai face mai mulți agenți economici așa parcuri și Moldova s-ar mai descurca cu criza energetică pe care o avem astăzi în țară. Un panou are 500 de watz, iar două panouri au 1 kw. Producătorii dau garanție la panouri de 15 ani, iar termenul de exploatare este de aproximativ 25 de ani.”

După trei luni, timp în care parcul fotovoltaic a fost amenajat, energia electrică parvenită de la soare va ajunge în rețeaua RED Nord.

VIOREL MOROȘAN, serviciul de evidență RED Nord: „Energocom, centralizat o procură, energia electrică produsă din sursele regenerabile, pot să fie elemente fotovoltaice, pot să fie din surse regenerabile generatoare eoliene, tot ce este amplasat pe teritoriul Republicii și o vinde centralizat, o repartizează conform cotei parte. Noi suntem operatorii, ei sunt conectați la rețelele noastre de distribuție 10 KV. Partea tehnică am verificat-o, cu mici dificultăți, noi o să le scris în procesul verbal de admitere în exploatare.”

Și activiștii civici susțin că un asemenea parc este necesar pentru țara noastră, mai ales în condițiile crizei economice prin care trecem.

MAIA BALAN, activist civic: „În satul Bilicenii Vechi s-a deschis primul parc de panouri fotovoltaice pentru tot nordul Republicii Moldova. Ne mândrim de faptul că suntem primii în acest domeniu. Dacă ar fi un parteneriat cu APL sau cu cea centrală prin aceste metode s-ar putea asigura independența energetică a țării.”

Un singur panou fotovoltaic costă aproximativ 400 Euro.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

S-a ieftinit gazul. Cât vor achita consumatorii casnici pentru un metru cub

Consumatorii casnici vor achita pentru 1m cub de gaze naturale cu 1,24 lei (fără TVA) mai puțin decât prețul actual. Prețul...

/METEO/ Cer noros de Joia Mare. Câte grade vor fi astăzi

Pentru astăzi, 2 mai, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează cer noros pe întreg teritoriul țării. În Nord se așteaptă...
  sursa: cursbnm.md